Workshop alpaca's scheren

Op 7 mei 2011 vond de workshop alpaca scheren plaats. De workshop bestond uit een theoretisch deel en een praktijkgedeelte. We mochten zelf geen alpaca's scheren. Dit werd gedaan door Chris Williams van Ambersun Alpacas Australië. Hij reist de hele wereld over om alpaca's te scheren, zelfs in het land van herkomst, Peru. Er zijn meerdere manieren om alpaca's te scheren. Hieronder wordt één manier getoond.

Op onze site vind je ook een fimpje door Ambersun gemaakt. Gedurende bijna negen minuten wordt het scheren behandeld. Zie hiervoor Instructiefilm alpaca's scheren.

De spullen worden klaargezet. Tip van Margreet: Zorg dat je een lijstje afwerkt zodat je niks vergeet. Als de alpaca eenmaal op de tafel ligt kun je niet makkelijk meer iets pakken.

Het scheerapparaat wordt klaar gemaakt voor gebruik. Bij het scheren van alpaca's slijten de mesjes snel.

De alpaca wordt voor de tafel gezet. In principe kan één persoon de alpaca op de tafel tillen terwijl de andere de kop vast houdt.

Nu we toch met meer personen zijn is het altijd handig om een derde persoon erbij te halen die de alpaca vast maakt aan de tafel. Het belangrijkste is dat het hoofd van de alpaca plat op de tafel blijft liggen. Zo kan hij het minst makkelijk wegkomen.

Chris begint met scheren. Eerst wordt op de onderbuik de mindere wol weggehaald.

Daarna wordt in lange vloeiende bewegingen de wol van achter naar voren weggeschoren. Dit gaat op zo'n manier dat de wol in één stuk van de alpaca komt.

Alpaca keren en de andere kant scheren.

Bijna klaar. Nu alleen nog hier en daar wat bijwerken. Eventueel staart of hoofd scheren.

Aangezien de alpaca nu mooi ligt kunnen ook andere noodzakelijke dingen gebeuren. Hier worden de teennagels geknipt. In dit geval ging het een beetje bloeden. Als je regelmatig teennagels knipt (4x per jaar) dan zullen ze minder gauw gaan bloeden, omdat de ader in de nagel niet zo ver kan groeien.

Vechttanden worden afgeknipt zodat de alpaca's elkaar minder snel kunnen verwonden.

Vaak worden ook nog de nodige vaccinaties toegedient, maar voor nu was deze alpaca klaar. Nou ja klaar, door de drukte en de constante uitleg had deze alpaca een 'bad haircut' gekregen. Dat is de volgende dat nog wat bijgeschaaft :)

De beste wol is netjes apart gehouden.